Избор на подходящ болкоуспокояващ лекарствен продукт

 

Избор на ОТС болкоуспокояващо

Избор на правилното болкоуспокояващо

На пазара се предлагат много лекарствени продукти за перорална употреба без лекарско предписание за лечение на болка и висока температура. Когато избирате лекарство, обърнете внимание на два основни въпроса:

1) Колко ефикасно е лекарството? Както парацетамолът, така и нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен, напроксен или диклофенак са ефикасни при облекчаването на лека до умерена болка и понижаване на висока температура.1

2) Подходящо ли е лекарството? Не всеки болкоуспокояващ лекарствен продукт е подходящ за всеки. Някои хора трябва да са особено внимателни в избора на подходящия аналгетик.

Настоящата статия разглежда подробно някои аспекти, които трябва да вземете предвид при избора на лекарство за облекчаване на болката и понижаване на висока температура.

Възрастта

Възрастта на лицето, което се нуждае от болкоуспокояващ лекарствен продукт, е важен фактор, който трябва да се вземе предвид при избора на болкоуспокояващ лекарствен продукт. Бъдете внимателни, когато давате лекарства на деца, тъй като децата и възрастните реагират на лекарствата по различен начин.2 Така например, докато възрастните може да приемат ацетилсалицилова киселина, при децата под 16-годишна възраст това лекарство трябва да се избягва заради потенциалния риск от сериозно заболяване, известно като Синдром на Рей, което може да засегне мозъка и черния дроб.3

Болкоуспокояващи средства, приложими при деца под 12-годишна възраст, са парацетамол и ибупрофен. Двете лекарства са еднакво ефикасни при облекчаване на болката и понижаване на високата температура при деца, дори когато става дума за много висока температура.

Възрастните хора също трябва да внимават при избора на от болкоуспокояващ лекарствен продукт. С напредване на възрастта тялото вече не функционира така добре. Освен че страдат от различни здравословни проблеми, напр. болки в ставите и сърдечни заболявания, възрастните хора са по-застрашени от нежелани реакции при прием на ново лекарство.8 При възрастните хора е важно да се избере болкоуспокояващ лекарствен продукт, което да действа ефективно и може да се приема паралелно с другите лекарства, които възрастните хора приемат във връзка с други заболявания. Специалистите препоръчват парацетамол като подходящ болкоуспокояващ лекарствен продукт за възрастни хора, поради неговия профил на ефикастност и безопасност.8

Други здравословни проблеми

При избора на болкоуспокояващо средство без лекарско предписание е важно също така да се вземе предвид, ако имате други здравословни проблеми.

Проблеми със стомаха. Ако имате или сте имали стомашна язва, избягвайте НСПВС, тъй като те може да предизвикат сериозни заболявания на стомаха, напр. язва.1 Вместо това използвайте парацетамол за облекчаване на болката.

Проблеми със сърцето и високото кръвно налягане. Всеки, който е страдал от тежка сърдечна недостатъчност, трябва да избягва НСПВС,1 тъй като НСПВС може да предизвикат други заболявания.1 Изключение може да се направи за ацетилсалицилова киселина в ниски дози, който се използва за профилактика на следващи инфаркти при хора, които вече са имали инфаркт. Ако страдате от друго заболяване, свързано с високо кръвно налягане, важно е да се обърнете към Вашия лекар или фармацевт, тъй като НСПВС може да причинят нежелани реакции.1 Освен това парацетамол може да бъде подходящ избор за хора със сърдечни заболявания или високо кръвно налягане.

Възпаление на червата. Медицинските състояния язвен колит и болест на Крон може да се влошат след прием на НСПВС,9 затова се обърнете за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

Астма. При 1 от всеки 5 астматици приемът на НСПВС може да отключи астматичен пристъп.10 Ако имате притеснения в тази връзка, обърнете се за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

Проблеми с кръвосъсирването. Всяко лице, чието медицинско състояние е свързано с повишен риск от кървене, трябва да подхожда внимателно към приема на НСПВС.1 Причината за това е, че НСПВС може да повлияят процеса на кръвосъсирване.

Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, най-добре е да се обърнете към Вашия лекар или фармацевт, тъй като всички болкоуспокояващи лекарствени продукти може да повлияят на действието на някои от тези лекарства.

Проблеми с бъбреците. Както парацетамолът, така и НСПВС може да повлияят на функционирането на Вашите бъбреци, затова е най-добре да се обърнете за съвет към Вашия лекар или фармацевт в случай на сериозно бъбречно заболяване.1

Проблеми с черния дроб. В случай на тежко чернодробно заболяване се обърнете за съвет към Вашия лекар или фармацевт, тъй като както парацетамолът, така и НСПВС може да повлияят на функционирането на черния дроб.1

Използвайте болкоуспокояващи лекарствени продукти само по предписание и винаги следвайте указанията върху опаковката на лекарството и в листовката.

Бременност. Ако сте бременна, най-добре е да не приемате никакви лекарства, тъй като съществува опасност лекарството да достигне до плода и да създаде проблеми. Ацетилсалициловата киселина трябва да се избягва по време на бременност, а повечето НСПВС не може да се прилагат през последните три месеца на бременността.10 Парацетамолът може да се прилага, но както при всеки прием на лекарства по време на бременност, следва първо да се обърнете за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

Приемате ли други лекарства?

Други лекарства може да взаимодействат с болкоуспокояващите лекарствени продукти, да повлияят на механизма им на действие или да доведат до нежелани реакции.

Парацетамолът взаимодейства с:

 • някои лекарства за разреждане на кръвта, ако се приема всеки ден. Обичайните дози парацетамол не оказват значително въздействие.
 • метоклопрамид, домперидон (използвани за повлияване на гадене и повръщане) или холестирамин, прилаган за понижаване нивото на холестерин.

НСПВС взаимодействат с:10

 • други НСПВС
 • стероиди
 • лекарства за понижаване на кръвното налягане и диуретици
 • някои антибиотици
 • лекарства за разреждане на кръвта
 • някои антидепресанти
 • някои лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания
 • някои лекарства за лечение на онкологични заболявания
 • някои лекарства за лечение на ХИВ

Важно е да откриете болкоуспокояващото средство, което е подходящо за Вас. Винаги четете указанията за употреба в листовката на лекарството. Ако все още се колебаете, обърнете се за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

БИБЛИОГРАФИЯ:

 1. Martindale: The Complete Drug Reference. 37th Edition, April 2011.
 2. Children’s British National Formulary 2010-2011.
 3. NHS Choices. Reye’s Syndrome.
 4. Walson PD, et al. Comparison of multidose ibuprofen and acetaminophen therapy in febrile children. AJDC 1992; 142:626-632.
 5. Autret-Leca E, Gibb IA, Goulder MA. Ibuprofen versus paracetamol in pediatric fever: objective and subjective findings from a randomized, blinded study. Curr Med Res Opin 2007; 23: 2205-2211.
 6. Schachtel BP, Thoden WR. A placebo-controlled model for assaying systemic analgesics in children. Clin Pharmacol Ther 1993; 53:593-601.
 7. Nurofen for Children UK Summary of Product Characteristics.
 8. American Geriatrics Society Panel on the pharmacological management of persistent pain in older persons. Pharmacological management of persistent pain in older persons. JAGS, 2009; 57:1331-1346.
 9. Nurofen Summary of Product Characteristics.
 10. Jenkins C, et al. Systematic review of prevalence of aspirin induced asthma and its implications for clinical practice. BMJ, 2004; 328:434.