Механизъм на действие  

Механизъм на действие на болкоуспокояващите средства

Механизъм на действие на болкоуспокояващите лекарствени продукти

Може би ще се изненадате, ако научите, че повечето капсули и таблетки обикновено съдържат само един от следните видове активни вещества, които се използват за облекчаване на болката и понижаване на високата температура:

  • Парацетамол (известен в някои страни като ацетаминофен).
  • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), напр. ацетилсалицилова киселина, ибупрофен, напроксен или диклофенак.

Тези аналгетици могат да бъдат съчетани с други съставки, напр. кофеин или кодеин, които повишават болкоуспокояващия ефект на парацетамола или на НСПВС. Понякога парацетамолът и НСПВС са комбинирани с активни вещества за лечение на настинка и грип, които помагат за облекчаването на симптоми като запушен нос и хрема. Важно е обаче да се знае, че парацетамолът и НСПВС облекчават болката по различен начин.

Механизъм на действие на парацетамола и НСПВС

Както парацетамолът, така и НСПВС са ефикасни при облекчаването на лека до умерена болка.1 Въпреки че са болкоуспокояващи средства, те действат по различен начин.

Счита се, че парацетамолът действа преди всичко на мозъка и влияе на много различни видове болка.2 Така например парацетамолът инхибира синтеза на химични вещества, които причиняват болка и възпаление, наречени простагландини.2 Простагландини има в цялото тяло, но парацетамолът влияе най-вече на тези в мозъка. По тази причина парацетамолът не само ефикасно облекчава болката и понижава високата температура, но също така е малка вероятността за поява на нежелани реакции, когато се приема в препоръчаните дози. Освен това парацетамолът няма противовъзпалително действие.2

НСПВС, като ибупрофен и ацетилсалицилова киселина, имат различен механизъм на действие. Те също възпрепятстват продукцията на простагландини, но го правят чрез цялото тяло, а не само чрез мозъка.2 По тази причина НСПВС може да повлияят на простагландини, които действат на различни места в тялото.2Такива са например простагландините, които присъстват в стомашната лигавица, помагат на бъбреците да функционират правилно, на дихателните пътища – да поемат въздух, а на кръвта – да се съсирва нормално.2 Ето защо, макар че ефикасно облекчават болката, като възпрепятстват продукцията на някои простагландини, НСПВС може също да навредят на онези простагландини, които са необходими за нормалното функциониране на телата ни. Това се отнася дори за приема на НСПВС в безопасни дози.

Когато НСПВС се приемат в продължение на няколко седмици в по-високи дози по лекарско предписание, те може също да спомогнат за лечението на възпалителните процеси.1 Ако искате да намалите възпалението, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.1

Парацетамолът и НСПВС имат различен механизъм за облекчаване на болката, което води до други важни различия между двата вида аналгетици. Така например те може да предизвикат различни странични реакции, да взаимодействат с различни лекарства (което може да доведе до промени в механизма на действие на лекарството) и може да не са подходящи за всеки. Ето защо е важно винаги да четете означенията върху опаковката и листовката на лекарството, за да се уверите, че дадено болкоуспокояващо средство е подходящо.

БИБЛИОГРАФИЯ:

  1. Martindale: The Complete Drug Reference. 37th Edition, March 2012.
  2. Australian and New Zealand College of Anaesthetists and Faculty of Pain Medicine. Acute pain management: scientific evidence. Third edition 2010. Available at http://www.anzca.edu.au/resources/books-and-publications/acutepain.pdf.