Полезна информация

Как да различим симптомите на настинка и на грип при детето

С настъпване на есента и зимата започва и сезонът на болестите при децата


Независимо, че полагате неимоверни усилия да предпазите своето дете здраво по време на сезона на настинките и грипните заболявания, вирусните инфекции дебнат отвсякъде.

Настинките са неделима част от детството. Първата стъпка за справяне с този тип заболявания през есенно-зимния сезон е разграничаването на симптомите, които ги съпровождат.

Грипът, известен още като инфлуенца, протича по-тежко, отколкото обикновената настинка, въпреки това, не винаги е лесно за един родител да ги разпознае и разграничи. Ето няколко основни разлики, които трябва да знаете:

  • Настинката и грипът притежават някои припокриващи се симптоми, но вирусите, които ги причиняват, са различни.
  • Настинката е вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища, причиняваща запушване на носа или хрема.
  • Грипът също е вирусна инфекция, причинена от няколко специфични вируса, които засягат горните дихателни пътища /включително нос, синуси и гърло/, но често е придружена от по-висока температура.

Няма повод за паника! Ето какво може да направите за своето дете:

Първо – запазете спокойствие

Децата усещат, когато сте изплашени и напрегнати. Сега, когато вече знаете основната разлика между симптомите на грип и настинка, може да предприемете правилните мерки за справяне със заболяването.

Второ – следете състоянието на детето

Хремата, кашлицата, зачервеното гърло и температурата са естествена реакция на детския организъм, който се сблъсква с вирусните инфекции. Ако вашето дете е жизнено, играе си, храни се /макар да приема по-малко храна от обичайното/ и приема достатъчно течности, това значи, че няма повод за притеснение.

Трето - имайте търпение

Не забравяйте, че понякога на детския организъм му е необходимо повече време, за да се справи с причинителя на инфекцията.

Независимо дали е настинка или грип, трябва да потърсите медицинска помощ незабавно, ако детето ви има астма, диабет, сърдечно заболяване, много висока температура, необичайно силно главоболие, болки в гърдите или корема. Друго, за което трябва да бъдете внимателни, е дали детето повръща без да има диария, отказва да приема течности, прекалено отпуснато е, не се повлиява лекарствен продукт за понижаване на телесната температура, съдържащ парацетамол.