Болкоуспокояващ лекарствен продукт

Съвети за употреба на болкоуспокояващо

Безопасна употреба на болкоуспокояващи лекарствени продукти

Съществуват много на брой лекарствени продукти за облекчаване на болката. Един от най-ефективните начини за облекчаване на болката е приемът на болкоуспокояващи лекарствени продукти без лекарско предписание. Тези лекарствени продукти, известни още като аналгетици, могат да помогнат при облекчаването на лека до умерена болка; те могат също така да се прилагат при висока температура.1 Както при всички лекарства обаче, важно е да знаете как да приемате аналгетиците правилно, така че да постигнете максимален болкоуспокояващ ефект и да избегнете нежеланите реакции.

Видове болкоуспокояващи лекарствени продукти

Милиони хора по света ежедневно приемат болкоуспокояващи средства без лекарско предписание. Когато се приемат съгласно препоръчваната доза, тези лекарствени средства са безопасни и ефикасни при облекчаването на лека до умерена болка.2 По рафтовете на аптеките можете да намерите много различни видове болкоуспокояващи средства, които обикновено спадат към една от следните групи:

  • Лекарствени продукти, които се прилагат директно върху кожата.
  • Перорални – таблетки или капсули, които се поглъщат, или ефервесцентни таблетки или сашета, които преди поглъщане се разтварят във вода.

Съвети за безопасна употреба на болкоуспокояващи лекарствени продукти

За да сте сигурни, че прилагате болкоуспокояващите лекарствени продукти правилно, тук Ви предлагаме няколко съвета, които да имате предвид.

Винаги четете листовката на лекарството. Преди да приемете лекарството, внимателно прочетете указанията за употреба в листовката.3 Те съдържат информация за състава на лекарството, за това, дали лекарството трябва да се прилага външно или перорално и в какви дози, кога и колко често може да се прилага. Не всички болкоуспокояващи лекарствени продукти са подходящи за всеки и указанията за употреба в листовката ще Ви помогнат да установите дали дадено лекарството е подходящо за Вас.

Разберете кога трябва да приемате лекарството. Освен че трябва да разберете колко често може да приемате даден болкоуспокояващ лекарствен продукт, важно е също да не забравяте, че някои перорални аналгетици трябва да се приемат по време на хранене или след хранене, тъй като може да раздразнят стомаха.1

Уверете се, че болкоуспокояващият лекарствен продукт е подходящо за Вас.3 Болкоуспокояващите лекарствени продукти може да не са подходящи за хора над или под определена възраст или за хора с определени здравословни проблеми, напр. сърдечни заболявания. Ако имате съмнения, обърнете се за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

Бъдете внимателни, ако приемате други лекарства. Болкоуспокояващите лекарствени продукти за перорална употреба може да взаимодействат с други лекарства, ако се приемат едновременно, което може да доведе до промяна в ефекта на някое от лекарствата или до нежелана реакция. На пазара се предлагат различни видове аналгетици, които може да взаимодействат с различни други лекарства. Ето защо, ако Вие или член на Вашето семейство приемате други лекарства с или без лекарско предписание или хранителни добавки, напр. жълт кантарион, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, за да разберете кой болкоуспокояващ лекарствен продукт е подходящо за Вас.

Не превишавайте препоръчаната доза.3 От листовката на продукта ще разберете в какви дози и колко често да приемате болкоуспокояващото средство. Внимавайте да не превишите препоръчаната доза, тъй като това може да доведе до нежелани реакции. Ако имате нужда от по-голяма доза болкоуспокояващо, обърнете се за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

Не приемайте две различни лекарства с една и съща активна съставка.3 На пазара се предлагат много различни болкоуспокояващи средства, като много от тях съдържат един и същ вид активна съставка. Важно е например да внимавате, когато приемате болкоуспокояващи средства и лекарства против настинка или грип, тъй като последните също често съдържат аналгетици. Приемането на две или повече лекарства с една и съща активна съставка може да повиши опасността от нежелани реакции. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт относно паралелното приемане на различни лекарства.

Не приемайте аналгетици по-дълго от препоръчаното. Повечето аналгетици без лекарско предписание се използват за облекчаване на болка, която продължава няколко дни. От означенията върху опаковката ще разберете колко дълго можете да приемате продукта.3 За лечението на продължителна (хронична) болка се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт, който ще Ви препоръча правилното решение.

Следете за евентуални лекарствени алергии. Някои хора може да са изключително чувствителни към активните съставки на някои лекарства. Това може да доведе до тежки алергични реакции, в т.ч. кашлица, подуване на устните, езика или лицето, сърбеж или копривна треска. Ако се притеснявате от алергия към лекарства или от алергична реакция към някоя съставка на който и да било вид болкоуспокояващо средство без лекарско предписание, консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете лекарството. Потърсете медицинска помощ, ако получите някой от следните симптоми на алергична реакция::4

  • Проблеми с дихателните пътища: оток в областта на гърлото и езика, дрезгав глас, остри хрипове при вдишване.
  • Проблеми с дишането: учестено дишане и хрипове.
  • Проблеми с кръвообращението: учестен пулс, световъртеж, бледност, изпотяване, загуба на съзнание.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Внимателно прочетете указанията върху опаковката и листовката на лекарството и проучете как да прилагате правилно болкоуспокояващите лекарствени продукти без лекарско предписание. Така ще изберете правилния болкоуспокояващ лекарствен продукт и ще избегнете нежеланите реакции.

БИБЛИОГРАФИЯ:

  1. Martindale: The Complete Drug Reference. 37th Edition, April 2011.
  2. Food and Drug Administration. Health Hints: Use Caution with Pain Relievers. Available at:http://www.fda.gov/Drugs/EmergencyPreparedness/BioterrorismandDrugPreparedness/ucm133428.htm
  3. Proprietary Association of Great Britain. Managing your pain effectively, using ‘Over the Counter (OTC)’ Medicines. Available at:http://www.pagb.co.uk/painleaflet.pdf.
  4. Resuscitation Council UK. Emergency treatment of anaphylactic reactions. Guidelines for healthcare providers. Available at:http://www.resus.org.uk/pages/reaction.pdf