Даване на лекарства на деца

Даване на лекарства на деца

Деца и бебета: Какво не трябва да забравяме 

Обстоятелствата при децата са по-сложни, отколкото при възрастните, когато става въпрос за лекарства, и не само защото децата са по-малки. Тялото на детето реагира по различен начин на лекарствата, използвани за лечението.1 Нещо повече, много лекарства предизвикват реакции в развиващия се детски организъм, които не засягат възрастните по същия начин2 – и някои от тези реакции могат да бъдат опасни.

Важно е на децата да не се дава твърде много или твърде малко лекарство и да се приема дозата според теглото на детето. Винаги следвайте указанията от листовката и ако имате въпроси, се свържете с Вашия лекар или фармацевт.

Първото нещо, което трябва да се помни, когато давате лекарство на Вашите деца, е да го правите само когато е наистина необходимо. Най-добри указания в това отношение ще Ви даде Вашия педиатър или друг медицински специалист. Често при домашно лечение най-добре за детето е да се остави „малкото” заболяване „да отмине само“. Можете да помогнете, като осигурите на детето много почивка и течности и като вземете мерки да се чувства по-комфортно.

Важни съвети за даване на лекарства на деца

Повечето лекарства са безопасни и ефективни само, ако се приемат на определени интервали и в конкретни дози. Ако Вашият лекар предпише лекарство или препоръча за Вашето дете лекарство без рецепта, трябва да помните някои важни неща.

 • Съхранявайте всички лекарства далече от погледа и достъпа на децата.3 Попитайте фармацевта дали опаковка на предписаното лекарство е защитена от достъп на деца, и винаги затваряйте капачките на всички опаковки с лекарства.2
 • Дозировка. Правилната дозировка за лекарства с или без лекарско предписаниезависи от телесното тегло на детето,4 затова не пропускайте да информирате Вашия лекар и фармацевт, колко тежи детето Ви.
 • Указания. Уверете се, че знаете и разбирате указанията, колко лекарство да дадете на детето, колко често и каквa е продължителността на лечението.5 Ако детето приема повече от едно лекарство, проверете в листовката на всяко от лекарствата, за да сте сигурни, че детето не приема една и съща активна съставка от повече от един продукт. Ако за детето се грижат няколко души, уверете се, че всеки от тях знае, кога и колко лекарство да се даде и/или е дадено на детето, за да се избегне дублиране на дози или пропускане на доза.
 •  Нежелани реакции. Запознайте се с евентуалните нежелани реакции от лекарството, преди да започнете да го давате на детето,описани в листовката към лекарството. След това следете за всякакви необичайни реакции.
 • Взаимодействия. Уверете се, че вашият фармацевт е информиран какви други лекарства взема Вашето дете и дали има алергии в семейството Ви.
 • Завършете курса на лечение – ако такива са указанията. При прием на антибиотици, например,  трябва да се завърши целият курс на предписаното лечение, дори ако детето Ви се чувства по-добре преди това.6 Това се налага, в случай на евентуално останали жизнени бактерии, които биха могли да започнат да се размножават отново и болестта да се възобнови, ако не е бил завършен курсът на лечение с антибиотици.6 Ако Вашият лекар или фармацевт ви е предписал да вземете всички дози – приемете ги всичките.
 • Лично предписани лекарства. Никога не давайте на дете лекарства, предписани за някой друг.3 Дори при същото заболяване, различните хора се нуждаят от различно лекарство и реагират по различен начин. Само Вашият лекар знае кое е най-доброто.
 • Премерете правилно. Ако препоръчваната доза в листовката е в различни единици (супени лъжици, чаени лъжички, милилитри и др.) от лъжицата или спринцовката, с които разполагате, не се опитвайте да преобразувате единиците. Не използвайте друго освен приспособлението за дозиране, приложено към лекарството, или такова, препоръчано от лекар или фармацевт. Също така, не използвайте приспособление за дозиране за едно лекарство, за да дозирате друго лекарство. Вашият фармацевт често може да Ви предостави точно градуирани мерителни лъжици и дозаторни спринцовки, специално създадени за дозиране на лекарства.
 • Не използвайте лекарства с изтекъл срок на годност. Преди да дадете на детето каквото и да е лекарство, проверете срока на годност и не давайте лекарството, ако е с изтекъл срок. Всички лекарства с изтекъл срок на годност трябва да се унищожават по начин, който ще спомогне за опазване на околната среда.3 Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните или негодни лекарства.
 • Винаги четете и следвайте внимателно указанията в листовката.

БИБЛИОГРАФИЯ:

 1. British National Formulary. Prescribing for children. Edition 36, March 2010.
 2. World Health Organization. Model Formulary for Children. 2010. Available at: http://www.who.int/selection_medicines/list/WMFc_2010.pdf. Accessed August 2010.
 3. UK Pharmacy Healthlink. Think medicine safety: medicines are not child’s play. Available at: http://www.pharmacyhealthlink.org.uk/?q=content/tips-your-pharmacist-keeping-children-safe. Accessed August 2010.
 4. Royal Pharmaceutical Society of Great Britain. Pharmacists – the scientists in the High Street. Medicines for children. November 2004. Available at: http://www.rpsgb.org.uk/pdfs/scifactsheetmedschild.pdf. Accessed August 2010
 5. Proprietary Association of Great Britain. Managing your pain effectively using over the counter pain relievers. Available at:http://www.pagb.co.uk/painleaflet.pdf . Accessed August 2010.
 6. US Centers for Disease Control and Prevention. Get Smart. Antibiotic resistance questions and answers. Available at:http://www.cdc.gov/getsmart/antibiotic-use/anitbiotic-resistance-faqs.html. Accessed August 2010.