Приемане на аналгетици 

Приемане на аналгетици

Приемане на аналгетици при първи симптоми на мигрена

Незабавното лечение помага на страдащите от мигрена да ограничат болката, за да не става силна. Ето някои съвети за това, кога е препоръчително да вземете лекарство.

В едно проучване учените са установили, че около 70% от страдащите от мигрена са имали забележими симптоми преди пристъп на мигренозна болка, които могат да се използват за прогнозиране на развитието на мигрената.1 Трите най-често срещани симптоми за прогнозиране са умора, трудно концентриране и схващане на врата.1

Други признаци на приближаваща мигрена включват:2

 • Проблеми със зрението
 • Чувство за раздразнение или депресираност
 • Усещане за необичайна енергичност
 • Желание за определена храна
 • Скованост и изтръпване
 • Затруднен говор

За някои хора комбинираните аналгетици, или лекарства за болка, действат добре за мигренозната болка. Това са лекарства, които комбинират кодеин и/или кофеин с обикновени обезболяващи като ацетилсалицилова киселина, paracetamol или ibuprofen.

Честото използване на тези комбинирани лекарства обаче може да доведе до обратен ефект, известен като „хронично ежедневно главоболие“ или „главоболие от прекомерно използване на лекарство“, което продължава поне 15 дни от месеца, в продължение на поне три месеца.5 Ако Вие или член на семейството Ви вземате аналгетици три или повече дни в седмицата, поговорете с медицински специалист.5

Твърде късното вземане на обезболяващи без лекарско предписание – след като мигренозният пристъп вече се е проявил като болка – също може да намали ефективността им.2 По време на мигрена храносмилателната система се забавя, което може да намали скоростта или ефективността при абсорбирането на лекарството от тялото.2

От полза ще е да вземате лекарствата разтворени в течност и да се научите да разпознавате предупредителните признаци. Така ще можете да действате бързо и да намалите вероятността от развитие на мигрената.

Друго, което може да помогне при появата на симптомите на мигрена, е изпиването на чаша вода при първите признаци на пристъп, за да избегнете обезводняването. Това е особено важно, ако мигрената бива последвана от повръщане.3 Почивката или спането в тъмна тиха стая също могат да донесат облекчение.3 Някои от страдащите от мигрена са установили, че масажирането на врата и/или слепоочията и смяната на температурата помагат за намаляване на мигренозната болка.6 Нещо повече, прилагането и на топло, и на студено към болезнената област може допълнително да помогне.

БИБЛИОГРАФИЯ:

 1. Giffin NJ, et al. Premonitory symptoms in migraine: An electronic diary study. Neurology 2003; 60: 935-940. Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed.
 2. Lifting the burden. Information for people affected by migraine. Available at: http://www.w-h-a.org/assets/0/E0E0E230-E5CC-D51C-5D382D5DEFA369DA_document/What_is_migraine.pdf.
 3. US Medline Plus. Migraine. Available at: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000709.htm.
 4. Treatment and management. M.A.G.N.U.M. Migraine Awareness Group. http://www.migraines.org/treatment/treatctm.htm.
 5. Lifting the Burden. Information for people affected by chronic daily headache. Available at: http://www.l-t-b.org/assets/46/914A6C7E-CED1-BB99-72C30EF025F90A0E_document/What_is_Chronic_Daily_Headache.pdf.
 6. UK The Migraine Trust. Treatment. Available at: http://www.migrainetrust.org/C2B/document_tree/ViewADocument.asp?ID=28&CatID=24