Менструалната болка

Менструалната болка

На какво се дължи менструалната болка?

За много момичета и жени менструалната болка е нормална част от живота.1, 2 Предлагаме ви кратко описание на причините за менструалната болка.

Менструалният цикъл

Менструалният цикъл е естествен процес, който се случва всеки месец, докато тялото се подготвя за бременност. Обичайният менструалният цикъл е с продължителност 28-30 дни. В началото на всеки цикъл матката започва да изгражда меко покритие от богато кръвоснабдена тъкан. В нея се развива яйцеклетката, която ще се отдели от яйчниците (това се нарича овулация). Ако бъде оплодена, яйцеклетката ще се превърне в бебе. Ако не се стигне до оплождане, тогава богато кръвоснабденото покритие на матката се отделя, тъй като вече не е необходимо. Това се нарича менструация.

Какво причинява менструалната болка

Докато покритието на матката се излющва е нормално да изпитвате спазматична болка в долната част на корема, в кръста и в горната част на краката 3.

Болката възниква в резултат от контракциите (или съкращаването) на матката с цел премахване на покритието, което вече не е нужно.4 Смята се, че простагландините – вещества, причиняващи болка – помагат на матката да се съкращава.

При някои жени и момичета менструалната болка е лека, но при други болката може да бъде по-тежка. Никой не знае защо е така. Причината може би е в това, че някои жени имат излишък от простагландини или са по-чувствителни към тях. Това може да направи контракциите на матката особено тежки, за кратко да прекрати кръвотока към матката и да причини още по-силна болка.3,4

Като цяло повечето жени и момичета няма защо да се страхуват от менструалната болка – просто трябва да се научат да се справят с нея. За повече информация относно справянето с менструалната болка вж. статията „Съвети за справяне с менструалната болка“.

 Библиография

  1. Jamieson DJ, Steege JF. The prevalence of dysmenorrhea, dyspareunia, pelvic pain, and irritable bowel syndrome in primary care practices. Obstet Gynecol. 1996; 87(1):55–58.
  2. Parker MA, et al. The menstrual disorder of teenagers (MDOT) study: determining the typical menstrual patterns and menstrual disturbance in a large population-based study of Australian teenagers. BJOG. 2010: 11: 186-192.
  3. Patient UK. Period pain (dysmenorrhoea). Available at http://www.patient.co.uk/health/Period-Pain-(Dysmenorrhoea).htm. Accessed July 2010.
  4. UK NHS Choices. Periods – painful. Available at http://www.nhs.uk/Conditions/Periods-painful/Pages/Introduction.aspx. Accessed July 2010