Новини "Приказки без край"

НАД 1100 КНИГИ СЪБРАХА СТОЛИЧАНИ ЗА ДЕТСКИТЕ КЛИНИКИ, ВКЛЮЧЕНИ В НАЦИОНАЛНАТА ИНИЦИАТИВА „ПРИКАЗКИ БЕЗ КРАЙ“

Над 1100 детски книжки събраха столичани в двудневната благотворителна акция „Дари книжка, зарадвай болно дете!“, която бе организирана в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата „Приказки без край“. Събраните книжки ще бъдат разпределени сред детските клиники на 13-те лечебни заведения, включени в Националната инициатива „Приказки без край“. Част от книжките бяха дарени още днес на „Александровска“ болница.

Проф. д-р Васил Димитров – началник на Клиниката по клинична алергология към УМБАЛ „Александровска“ и председател на Българското дружество по алергология, съобщи, че ръководената от него клиника се присъединява също към „Приказки без край“. „Алергичните заболявания са епидемията на 21 век. Така например близо 30% от децата в Европа имат алергичен ринит, а между 5 и 15% от тях страдат от астма. В България децата с астма са около 9%. В нашата клиника те се лекуват по най-съвременен начин, но емоционалната страна е не по-малко важна. Стресът, страхът, борбата за въздух променят много живота на децата с астма. Затова искам да благодаря на организаторите на „Приказки без край“, защото те ще ни помогнат да изтрием страха и да върнем усмивките върху детските лица“, каза проф. Димитров.  По думите му общите разходи за астма в Европа възлизат на 17,7 млрд. евро годишно, за децата цифрата е 5,2 млрд. евро, а за лечението на един пациент на година се отделят средно по 1583 евро. 

Директорът на УМБАЛ „Александровска“ д-р Костадин Ангелов благодари на организаторите на Националната инициатива „Приказки без край“. Той припомни, че аниматорската програма се реализира в ръководената от него болница от нейния старт в България – ноември 2012 г. и добави, че до момента инициативата е донесла усмивки на над 400 от техните малки пациенти. 

Председателят на Българска педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ съобщи, че за близо две години от старта на инициативата, аниматорите са създали по-приветлива болнична среда на над 5000 деца. Той припомни, че в някои държави отдавна са оценили положителното влияние върху възстановяването на децата и съкращаването на болничния им престой с 2-3 дни, затова е практика в лечебните заведения да работят целодневно специално обучени аниматори, които забавляват децата. Според световният опит присъствието на аниматори в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенции или хирургични процедури.