За "Приказки без край"

За "Приказки без край"

За „Приказки без край“

Националната инициатива „Приказки без край“ е насочена към подобряване на болничния престой на децата и по-бързото им възстановяване с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори. Началото на тази инициатива бе поставено през месец ноември 2012 г. като част от програмата за социална отговорност на GSK („ГлаксоСмитКлайн“) и Panadol Baby. От създаването й, нейната цел е да даде подкрепа и да създаде среда, максимално близка до домашната, на хоспитализираните деца и техните родители, за да могат малчуганите да се възстановят възможно най-бързо в стресиращата болнична обстановка чрез четене, музика, театър и празненства. Едновременно с това инициативата позволява да се засили емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.

„Приказки без край“ е доброволно начинание, в което се включват известни личности и добри хора, които имат желание да помогнат на децата по време на оздравителния период. Вече 5 години, с четене на приказки, игри, рисуване и още много забавни и занимателни активности, даряваме усмивки на децата в четиринадесет болници в София, Варна, Русе, Плевен и Пловдив. За този период са реализирани над 3400 посещения, чрез които сме достигнали до  повече от 12 000 деца. През последните 2 години „Приказки без край“ работи усилено за подобряването на интериора на детските клиники и облагородяването на дворните пространства около тях. 

Според световния опит присъствието на аниматори в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенции или хирургични процедури. Прилаганите медицински технологии не могат да доведат до трайни и оптимални за дадено заболяване постижения без съчетаното им приложение с определени социални практики, насочени както към болното дете, така и към неговото семейство. Неотменна част от тази дейност трябва да бъде и подкрепата на детето и неговото семейство, каквато аниматорите на „Приказки без край“ им оказват.

Няколко пъти в годината се организират специални празненства за болните деца в различни лечебни заведения, които са включени в инициативата. По време на тези събития за доброто настроение и усмихнатите лица на малчуганите и всички гости се грижат актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов - Бате Енчо.

За да се поддържа непрекъсната връзка с родителите и децата е създадена специална Фейсбук страница на „Приказки без край“, където аниматорската програма има над 30 000 последователи.  Там може да се открие полезна информация, съвети и всички бъдещи събития на инициативата, обединени в специален календар.

След успешното разрастване на инициативата в България има интерес проектът да се пренесе в други държави в района, обсъжда се стартирането на подобни програми в Хърватска, Румъния и др.

„Приказки без край“ се организира в партньорство с  Българска педиатрична асоциация.